Saturday, April 14, 2012

Τα γιουβαρλάκια της γιαγιάς

     

  • 1/2 κιλό κιμά ( μοσχαρίσιο ανάμικτο με χοιρινό).
  • 2 φλ. του καφέ ρύζι καρολίνα.
  • 1 κρεμμύδι μέτριο.
  • 1 μέτρια πατάτα.
  • 1 καρότο.
  • 2 αυγά.
  • 2 λεμόνια μέτρια ή 1 μεγάλο.
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό-- 1/2 ματσάκι ἄνιθο.
  • 2 1/2 κουταλιές σούπας μαργαρίνη ή αν προτιμάτε λάδι.
  • αλάτι-πιπέρι.
  • αλεύρι για το τύλιγμα.
  1. Πλένουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον άνιθο και το ρύζι, αφού το βάλουμε μέσα σε ένα στραγγιχτήρι.
  2. Τρίβουμε στον τρίφτη την πατάτα και το καρότο.
  3. Τρίβουμε χωριστά  το κρεμμύδι.
  4. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον άνιθο.
           Σε μια μικρή λεκάνη βάζουμε   τον κιμά, το κρεμμύδι, τον άνιθο, τον μαϊντανό, 1/2 κουταλιά  βούτυρο ή λάδι, το 1φλ. του καφέ ρύζι, το ασπράδι του ενός αυγού, 1 κουτ. γλυκού αλάτι και μισό κουτ. μαύρο πιπέρι. Ζυμώνουμε τα υλικά και τα πλάθουμε σε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού.
           Βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα 1 1/2 λίτρο νερό, 1 κύβο ζωμού της αρεσκείας μας, 1 κοφτή κουτ. αλάτι, μαύρο πιπέρι, 1 1/2 κουταλιά βούτυρο ή 1/2 κουτάλα λάδι  και το τριμμένο καρότο με την πατάτα. Αμέσως μετά τυλίγουμε σε αλεύρι τα γιουβαρλάκια. Όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε με προσοχή λίγα λίγα τα μπαλάκια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα βράζουμε 30΄  ( σε χύτρα ταχύτητας βράζουν σε 10΄).Τότε ρίχνουμε το 2ο  φλ. του καφέ ρύζι και αφήνουμε να βράσουν άλλα 5 λεπτά. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Στύβουμε τα λεμόνια. Σε μια βαθειά σουπιέρα ρίχνουμε τό ασπράδι, τους 2 κρόκους και ελάχιστο νερό. Τα χτυπούμε καλά,  προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό του λεμονιού και, ενώ χτυπούμε συνεχώς,  προσθέτουμε με μια κουτάλα λίγη λίγη σούπα. Όταν έχουμε ρίξει τρεις κουτάλες σούπας, αδειάζουμε το αυγολέμονο σιγά σιγά στην κατσαρόλα,ανακατεύοντας συνεχώς με την κουτάλα, για να ενωθεί καλά η σούπα με το αυγολέμονο.  Τώρα είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Ντολμαδάκια με κιμά. ( σε χύτρα ταχύτητας)

       

  • 1 κιλό κρέας βοδινό με κόκκαλα, κομμένο σε μερίδες.
  • 750 γρ. κιμάς ανάμικτος.
  • 2 κρεμμύδια.
  • 2 γεμάτες κουταλιές φρέσκο βούτυρο.
  • 1 κύβο βοδινού ή κότας.
  • 1/2 κιλό αμπελόφυλλα φρέσκα ή παστά.
  • 1 /2 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα.
  • 3 αυγά-- χυμός ενός  μεγάλου λεμονιού.
  • 1 ποτήρι κρασιού λάδι +1 ποτήρι κρασιού γάλα.
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι +1 ματσάκι κρεμμυδάκια.
  • 1 ματσάκι άνιθο--1 ματσάκι μαϊντανό --1 χούφτα  δυόσμο--1 κουτ.γλυκού ρίγανη.
  • 100 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι.
  • αλάτι--πιπέρι. 
  1. Από βραδίς  ετοιμάζω το κρέας. Το πλένω και το σκουπίζω. Τρίβω τα δύο κρεμμύδια. Βάζω στη  χύτρα το βούτυρο, το καίω και γυρίζω τα κομμάτια του κρέατος να ροδίσουν. Προσθέτω το τριμμένο κρεμμύδι και το γυρίζω, ώσπου να μαραθεί. Ρίχνω λίγο λίγο νερό, ώσπου να σκεπαστεί καλά το κρέας. Ρίχνω τόν κύβο, μια κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι και λίγο πιπέρι. Κλείνω τη χύτρα και βράζω το φαγητό 20΄από τη στιγμή που θα ανασηκωθεί η βαλβίδα.
  2. Ετοιμάζω τα ντολμαδάκια:
  3.  Πλένω τα φύλλα και τά βράζω 2-3 λεπτά. Τα στραγγίζω. Τα παστά φύλλα δε θέλουν βράσιμο. Πρέπει όμως να πλυθούν πολύ καλά, για να ξαρμυρίσουν. Πλένω καλά και ψιλοκόβω όλα  τα κρεμμύδια,  τα μυρωδικά( άνιθο, μαϊντανό, δυόσμο) και το ρύζι στραγγίζοντάς το καλά. 
  4. Γέμιση: Σε ένα μπολ βάζω τον κιμά, το ρύζι, τα κρεμμύδια, τα μυρωδικά μαζί με τη ρίγανη, τα ασπράδια 2 αυγών και το κεφαλοτύρι. Τα ανακατεύω πολύ καλά και τα τυλίγω. ( Στη συνταγή " ντολμαδάκια γιαλαντζί"  βρίσκει κανείς αναλυτικά το πώς θα τυλίξει  και θα στρώσει τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα).
  5.  Όταν το κρέας βράσει, ανοίγω τη χύτρα και αφαιρώ τα κομμάτια του κρέατος. Αδειάζω το ζωμό σε μπολ και τον βάζω στο ψυγείο.  Στρώνω τόν πάτο της κατσαρόλας με φύλλα.  Τοποθετώ τα ντολμαδάκια σταυρωτά και τα καλύπτω με φύλλα. Τα σκεπάζω με τα κομμάτια του κρέατος και βάζω τη χύτρα στο ψυγείο ή σε κάποιο δροσερό δωμάτιο.
  6. Ψήσιμο:  Την επομένη αφαιρώ το περιττό λίπος από τον ζωμό  και τόν αδειάζω μέσα στη χύτρα. Τα ντολμαδάκια πρέπει να σκεπαστούν καλά. Αλλιώς προσθέτω νερό. Κλείνω τη χύτρα και τα ψήνω 20΄ από τη στιγμή που θα χαμηλώσω τη θερμοκρασία.
  7. Αφαιρώ από τη χύτρα τα ντολμαδάκια και τα στρώνω προσεκτικά σε μια μεγάλη πιατέλα. Αδειάζω το ζωμό σε ένα μπολ κρατώντας απ' αυτόν 1/2 ποτήρι που το αφήνω να κρυώσει.
  8. Σάλτσα αυγολέμονο:   Σε μια μέτρια κατσαρόλα χτυπώ τους 2 κρόκους και το ένα ολόκληρο αυγό με σύρμα. Ρίχνω το χυμό του λεμονιού και τον ζωμό λίγο λίγο ανακατεύοντας συνεχώς. Ανάβω το μάτι της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία και βάζω επάνω την κατσαρόλα. Στον ζωμό που κράτησα διαλύω μια κουταλιά κορν φλάουρ ανακατεύοντας καλά και τον προσθέτω στην κατσαρόλα. Χτυπώ συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει ελαφρά η σάλτσα. Κατεβάζω αμέσως από τη φωτιά και την περιχύνω στα ντολμαδάκια.