Monday, May 7, 2012

Μπιφτέκια επαγγελματικά.

       

  • 1 κιλό κιμάς ( ανάμικτος).
  • 5 γεμάτες κουτ. σούπας σιμιγδάλι ή φρυγανιά τριμμένη.
  •  Βάζω στό multi 1/2 κουτί γάλα εβαπορέ, 1 κύβο κότας,1 κρεμμυδάκι και τα χτυπώ.
  • 2 κουταλιές λάδι.
  • 1 κοφτή κουτ. αλάτι+1/2 κουταλάκι πιπέρι.
  • 1/2 κουταλιά ρίγανη+1 γεμάτο κουταλάκι μπαίκιν.
  • 1 αυγό +3 κουταλιές κεφαλοτύρι.
  1. Το προηγούμενο βράδυ ζυμώνω τόν κιμά με το σιμιγδάλι και τα υλικά  που έχω χτυπήσει. Βάζω το μίγμα στο ψυγείο και το αφήνω όλη τη νύχτα.
  2. Την επομένη βάζω το λάδι και τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνω. 
  3. Πλάθω τα μπιφτέκια και τα ψήνω.
         Με αυτή τη διαδικασία γίνονται καλύτερα. Ωστόσο, εάν δεν έχουμε τα υλικά από την προηγούμενη, γίνονται πολύ ωραία και την ίδια ημέρα. 

Τα πιο νόστιμα και μυρωδάτα κεφτεδάκια

           YΛΙΚΑ
  • 1 κιλό κιμά  ( μοσχαρίσιο ανάμικτο με χοιρινό).
  • 250 γρ. ψωμί μπαγιάτικο.
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια +1 σκελίδα σκόρδο.
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό+1 χούφτα δυόσμο φρέσκο ή 1 κουτ. σούπας ξερό.
  • 2 αυγά.
  • 1 κοφτή κουτ.σούπας αλάτι+1 κοφτό κουταλάκι πιπέρι.
  • 1 φλ. του καφέ λάδι.
  1. Σε μια λεκανίτσα βάζω το ψωμί χωρίς την κόρα. Ρίχνω λίγο ξύδι και συμπληρώνω με νερό, ώσπου να το σκεπάσει .
  2.  Τρίβω τα κρεμμύδια και το σκόρδο .
  3. Ψιλοκόβω τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
  4. Τοποθετώ τον κιμά σε ένα μπολ. Προσθέτω τό ψωμί στιμμένο κι όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Ζυμώνω πολύ καλά, ώστε το μίγμα να γίνει ομοιόμορφο. Το βάζω στο ψυγείο για 2 τουλάχιστον ώρες.
  6. Μισή ώρα πριν από το φαγητό πλάθω μπαλάκια και τα αλευρώνω. Σε μεγάλο τηγάνι βάζω πολύ λάδι, ώστε να τα σκεπάζει και, αφού κάψει καλά, παίρνω ένα ένα τα κεφτεδάκια, τα πατώ λίγο να πλατύνουν και τα τηγανίζω.  

Το καταπληκτικό ρόστο της γιαγιάς μου.

               ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο ( νουά ή στρογγυλό).
  • 1 μικρό σκόρδο.
  • αλατοπίπερο ( μέσα σε ένα μικρό πιατάκι).
  • 1 κρεμμύδι.
  • 1 κύβο ζωμό βοδινού.
  • μαύρο πιπέρι σε κόκκους.
  • 1 κουταλιά σούπας φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη που περιέχει λάδι.
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 250 γραμ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας σε χάρτινη συσκευασία.
            ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Πλένουμε καλά το κρέας.  Το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο δίσκο. Καθαρίζουμε τις σκελίδες  του σκόρδου καί τίς βάζουμε μέσα στο αλατοπίπερο. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι τρυπούμε βαθιά το κρέας, βάζουμε μέσα 2-3 κόκκους πιπέρι καί μία σκελίδα σκόρδου, αφού την ανακατέψουμε καλά με το αλατοπίπερο. Η διαδικασία αυτή γίνεται σε διάφορα σημεία του κρέατος και από τις δύο πλευρές του, ώσπου να τελειώσουν οι σκελίδες του σκόρδου.
  2. Αλατοπιπερώνουμε από όλες τις πλευρές το κρέας και τό δένουμε σφιχτά με γερή κλωστή, προσέχοντας νά κλείνουμε τις γεμισμένες τρύπες, για να μη γλιστρήσουν από μέσα τα σκόρδα και τα πιπέρια.
  3. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το χαράζουμε βαθιά στα 4.
  4. Τοποθετούμε το κρέας στην κατσαρόλα, το σκεπάζουμε με νερό, βάζουμε τον κύβο  και κλείνουμε με καπάκι. Στην αρχή  βάζουμε δυνατή φωτιά και αφαιρούμε με μια πλατιά  τρυπητή κουτάλα τον αφρό που θα σχηματίζεται. Όταν καθαρίσει ο ζωμός, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το βούτυρο, τον κύβο βοδινού και 1 κουταλάκι αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά, ώστε να σιγοβράσει το κρέας, περίπου 2 ώρες. ( Σε χύτρα ταχύτητας θέλει 40΄βράσιμο).
  5. Αφαιρούμε από τον ζωμό 1  έως 1 /12   ποτήρι ( ανάλογα με την ποσότητα της σάλτσας που χρειαζόμαστε)  και το κρεμμύδι.  Ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στο υψηλότερο σημείο, αφήνουμε το κρέας να πιει το υπόλοιπο ζουμί και να κοκκινιστεί με το βούτυρό του.
  6. Βγάζουμε το κρέας και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις πολτοποιημένες ντομάτες ή τον ντοματο χυμό  και  τον ζωμό που κρατήσαμε, και  αφήνουμε να σιγοβράσουν επί 15 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
  7. Όταν το κρέας κρυώσει, κόβουμε με προσοχή και αφαιρούμε την κλωστή  και με ένα κοφτερό μαχαίρι το τεμαχίζουμε σε φέτες. Προσθέτουμε τις φέτες στην κατσααρόλα και τις αφήνουμε να βράσουν  5 περίπου λεπτά. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλάτι ή αν είναι κάπως ξινή 1 κουταλάκι ζάχαρη. Αν  δεν έχει πήξει, διαλύουμε σε μισό ποτηράκι κρασιού 1 γεμάτο κουταλάκι κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στό φαγητό. Ανακατεύουμε καλά και σε λίγα λεπτά η σάλτσα μας θα είναι έτοιμη.
  8.  Σερβίρεται  με μακαρόνια.            

Ντολμαδάκια γιαλαντζί της γιαγιάς μου. Τα ασυναγώνιστα


υλικά :
  • 1/2 κιλό αμπελόφυλλα φρέσκα ή παστά.
  • 1/2 κιλό ρύζι καρολίνα.
  • 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια.
  • 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα.
  • 2 ματσάκια άνιθο+1 ματσάκι δυόσμο φρέσκο.
  • 2 μεγάλα λεμόνια.
  • 1 κοφτή κουταλιά αλάτι +1 κοφτό κουταλάκι πιπέρι.
           Εκτέλεση.

  1. Πλένω καλά τά φύλλα. Αν είναι παστά, τα πλένω σχολαστικότερα, ώσπου να ξαλμυρίσουν. Τρίβω τα ξερά κρεμμύδια και τα στίβω. Ψιλοκόβω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα τρίβω με αλάτι. Ψιλοκόβω τον άνιθο και το δυόσμο. Βάζω το ρύζι σε ένα στραγγιχτήρι και το πλένω κάτω από τη βρύση με τρεχούμενο νερό. Το αφήνω να στραγγίσει καλά.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζω αρκετό νερό. Στίβω μέσα μισό λεμόνι και βάζω και την λεμονόκουπα. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, βάζω μέσα τά φρέσκα φύλλα και τα βράζω από 3΄--5΄. Είναι έτοιμα, μόλις ξεκολλάει το κοτσάνι τους. Τα παστά φύλλα δε θέλουν βράσιμο.
  3. Σε μια βαθειά κατσαρόλα βάζω δύο κουτάλες λάδι ( 250 γρ.). Καίω το λάδι και ρίχνω μέσα πρώτα τα ξερά κρεμμύδια. Ανακατεύω καλά και προσθέτω και τα φρέσκα. Τα γυρίζω λίγο,ώσπου να ξανθίσουν και μετά σβήνω τη φωτιά.  Προσθέτω το ρύζι, τον άνιθο, το δυόσμο, 1 κοφτή κουταλιά αλάτι, λίγο πιπέρι και το χυμό ενός λεμονιού. Ανακατεύω πολύ καλά και η γέμισή μου είναι έτοιμη.
  4. Σε μια πλατειά κατσαρόλα  στρώνω  όλο τον πάτο της με φύλλα, τα πιο χαλασμένα. Παίρνω ένα φύλλο και  το αφήνω στον πάγκο εργασίας με το γυαλιστερό μέρος προς τα κάτω και το πλατύ μέρος του προς εμένα. Βάζω 1 κουταλιά γέμιση στην άκρη του, γυρίζω τις πλαϊνές πλευρές προς τα μέσα και το τυλίγω. Το τοποθετώ στην κατσαρόλα με τη διπλωμένη πλευρά προς τα κάτω. Τα αραδιάζω σε σειρές το ένα δίπλα στο άλλο σφιχτά. Όταν συμπληρωθεί η πρώτη σειρά, γυρίζω την κατσαρόλα και τοποθετώ τα ντολμαδάκια της 2ης σειράς σταυρωτά ως προς εκείνα της πρώτης.
  5. Εάν μου περισσέψει γέμιση, μπορώ να τη χρησιμοποιήσω σε φύλλα μαρουλιού,τα πιο τρυφερά, απλώς καλά πλυμένα. Επάνω στρώνω φύλλα και βάζω τα κοτσάνια του άνιθου και του δυόσμου για περισσότερο άρωμα.Σκεπάζω με ένα βαρύ πιάτο που να καλύπτει όλη την επιφάνεια της κατσαρόλας, αλλιώς θα βάλω 2-3 μικρότερα.
  6. Βάζω την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνω καυτό νερό, ὥσπου να σκεπαστεί το πιάτο, περίπου 3 κούπες. Προσθέτω  1 κουτάλα λάδι και το χυμό ενός λεμονιού. Σκεπάζω την κατσαρόλα καί μόλις αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνω τη φωτιά στο 5 ( με κλίμακα του 9)  και τα αφήνω να βράσουν 30΄. Τότε ανοίγω την κατσαρόλα, βγάζω τα πιάτα και δοκιμάζω. Αν δεν έχουν πιει όλο το νερό, αφήνω να το πιουν βράζοντας με  ανοιχτή την κατσαρόλα.  Κατεβάζω από τη φωτιά, σκεπάζω με πετσέτα και το καπάκι και τα αφήνω να κρυώσουν ( περίπου 2 ώρες). Γίνονται καλύτερα, όταν μπούν στο ψυγείο.