Saturday, March 17, 2012

γρήγορα, εύκολα και πεντανόστιμα τυροπιτάκια

Υλικα(για περίπου 30 κομμάτια)
  •  1 κεσεδάκι γιαουρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
  • 1 κεσεδάκι ελαιόλαδο
  • 2 κεσεδάκια φέτα τριμμένη 
  • 1 κεσεδάκι κίτρινο τριμμένο τυρί(κασέρι. γκούντα, γραβιέρα)
  • 2 αβγα
  • 500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι 
  • 1 αβγό για άλειμα 
  • σουσάμι η ηλιόσπορος 
 
Εκτέλεση 

  • στο μπολ του μιξερ ανακατεύουμε καλά  το γιαούρτι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε  ένα ένα τα αβγά
  • ανακατεύουμε στο μείγμα το αλάτι και τα τυριά
  • προσθέτουμε ανακατεύοντας απαλά αρχικά με μια ξύλινη κουτάλα και στην συνεχεία με το χέρι,το αλεύρι κοσκινισμένο , μέχρι να πάρουμε μια απαλή ζύμη.
  • την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μίση ώρα περίπου στο ψυγείο        
  • προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ντύνουμε ένα ταψί η μια λαμαρίνα με λαδόκολλα 
  • πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια (λίγο μεγαλύτερα από ένα καρύδι)  και τα αραδιάζουμε στο ταψί με κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατι φουσκώνουν.
  • τέλος αλείφουμε με χτυπημένο αβγό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι η ηλιόσπορο 
  • ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν :)
ΚΑΛΗ ΌΡΕΞΗ!!

φιλέτο πιπεράτο

Υλικά (για 4 άτομα) 

  • 4 χοντροκομμένα φιλέτα 
  • 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο 
  • 1 κουτάλια κόκκους πράσινου πιπεριού  
  • 1 κουτάλια κόκκους άσπρου πιπεριού 
  • 1 κρασοπότηρο κονιάκ 
  • 2-3 κουταλιές κρέμα γάλακτος 
  • αλάτι  

Εκτέλεση 
  • αρχικά προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 οC
  • σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο, ρίχνετε μέσα τα 3 είδη πιπεριών και τα σωτάρετε ώσπου να μοσχομυρίσουν μοσχομυρίσουν.
  • βάζετε μέσα τα φιλέτα και τα σοτάρετε  πολύ δυνατή φωτιά απ'ολες τις πλευρές . 
  •  μεταφέρετε τα φιλέτα για 7-10 λεπτά περίπου 
  • στην σάλτσα που απέμεινε  στο τηγάνι ρίχνετε το κονιάκ και αφήνετε να πάρει μια καλή βράση.
  • μόλις χυλώσει ελαφρώς,ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά 
  •  βγάζετε τα φιλέτα από τον φούρνο,τα σερβίρετε στα πιάτα και τα περιχύνετε με την πιπεράτη σάλτσα
  • τα μεταφέρετε στο τραπέζι ζεστά  

καλή όρεξη :)


    



πρασοτηγανια με κόλιανδρο και μυζήθρα

Προσθήκη λεζάντας
Υλικα 

  • 1/2 κιλό ψαχνό χοιρινό απο παντσέτα 
  • 2 πράσα,μόνο το άσπρο μέρος,καλα καθαρισμέ να 
  • 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο 
  • 3 κουταλάκια σπόρους κόλιανδρου  
  • 1 νεροπότηρο ξηρό κόκκινο κρασί 
  • 1 κουταλάκι καυτερό μπουκοβο 
  • 60γρ ώριμη μυζήθρα, χοντροκομμένη 
  • αλατι                           
Εκτέλεση 
  1. κόβετε το χοιρινό σε μπουκιτσες
  2. ψιλοκόβετε τα πράσα σε ροδέλες 
  3. σε ένα γουδί κοπανίζετε τους σπόρους κόλιανδρου 
  4. σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό και τις ροδέλες του πράσου.Τα αφήνετε να βράσουν ώσπου να εξατμιστεί όλο το νερό.
  5. ρίχνετε το ελαιόλαδο και μόλις τα πράσα αρχίσουν να τσιτσιρίζουν, προσθέστε τις μπουκιτσες του κρέατος,το κοπανισμένο κόλιανδρο και το μπουκοβο, πάντα σε δυνατή φωτιά.
  6. σωτάτερε ώσπου να ροδίσουν καλά τα υλικά.
  7. σβήνετε με το κόκκινο κρασί και αλατίζετε.
  8. χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι και σιγομαγειρεύετε για δέκα λεπτά περίπου 
  9. ξεσκεπάζετε το τηγάνι , δυναμώνετε  τη φωτιά και αφήνετε ώσπου να πήξει η σάλτσα
  10. σερβίρετε σε μεγαλο πιάτο η μικρι πιατέλα και πασπαλίζετε με την τριμμένη μυζήθρα   
καλή όρεξη :)

σοκολάτα ρόφημα

  Υλικά 
  • 2 κουτ. γλυκού κακάο ή 3 ρόφημα σοκολάτας
  • 3 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 κούπα εβαπορέ γάλα
  • 1/2 κούπα φρέσκο γάλα
  • λίγο νερό    
.Εκτέλεση

  • Βάζουμε σε ένα φλιτζάνι τη ζάχαρη με το κακάο
  •  το ανακατεύουμε με λίγο νερό και το χτυπάμε καλά στη φραπεδιέρα.
  • Βάζουμε και τα 2 γάλατα σε ένα μπρίκι και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. 
  • Μόλις βράσει το γάλα ρίχνουμε το κακάο με τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε να πάρουν άλλη μια βράση, ταυτόχρονα το ανακατεύουμε με ένα μιξεράκι χειρός ή μόλις βράσει το χτυπάμε στη φραπεδιέρια.
  • μεταφέρουμε στο φλιτζάνι! :)

γαρίδες με κοφτό μακαρονάκι(νηστίσιμο)

 Υλικά 
  • 1 κιλό γαρίδες αποφλοιωμένες ή ολόκληρες
  • ½ κιλό κοφτό μακαρονάκι
  • 450 ml κρασί κόκκινο ξηρό
  • 500 γρ. Pummaro για κοκκινιστά
  • 180 ml ελαιόλαδο
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο κομμένο σε ψιλές φέτες
  • 1 μικρή πράσινη πιπεριά κομμένη σε ζάρια
  • 1 κλωνάρι σέλερυ ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • ½ κ.σ. ρίγανη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Πιπέρι και αλάτι  

Εκτέλεση 
  • 1Καθάρισε τις γαρίδες από το κεφάλι, τα πόδια και τη ράχη, και βγάλε το εντεράκι με μια οδοντογλυφίδα, χαράζοντας πρώτα τη σάρκα τις ράχης. Μετά πλύν' τις κιόλας.
  • 2Βάλε τις καθαρές γαρίδες με αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα με καπάκι, πρόσθεσε όλα τα μπαχαρικά, τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το κρασί, και άφησέ τις να βράσουν καλά σε χαμηλή φωτιά.
  • 3Σούρωσε τα λαχανικά και τις γαρίδες, και βάλε 800 γρ. από το βραστό ζωμό σε μια άλλη κατσαρόλα, μαζί με το pummaγια κοκκινιστά και το ελαιόλαδο 
  • 4Μόλις πάρει βράση, πρόσθεσε το κοφτό μακαρονάκι και άφησε να βράσουν για 20 λεπτά.
  • 5Μόλις το μακαρονάκι γίνει αλ ντέντε, βάλε και τις γαρίδες στη σάλτσα (δεν πιστεύω να τις πέταξες;) και βράσε άλλα 10 λεπτά μέχρι η σάλτσα να μείνει στο κοφτό μακαρονάκι.
Καλή όρεξη!! :)

καπνιστό τυρί πανέ με μέλι και καρύδια

Υλικά  

  • 150 γρ βιταμ 
  • 300γρ καπνιστο τυρι Μετσόβου κομμένο σε 2 φέτες των 150γρ
  • 200 γρ φρυγανιά τριμμένη 
  • 3 αβγά
  • 100 γρ μέλι 
  • 40γρ ψίχα καρυδιού  
Εκτέλεση  
  1. βρέχουμε ελαφρά τις φέτες του τυριού και τις αλευρώνουμε 
  2. στην συνεχεία χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά. Βουτάμε στο μείγμα τις φέτες του τυριού και στην συνεχεία τις ρίχνουμε στο μπολ με την τριμμένη φρυγανιά και πιέζουμε ώστε η φρυγανιά να πιάσει επάνω στο χτυπημένο αβγό.
  3. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βιταμ σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία.Βάζουμε την κάθε φέτα και σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές,μέχρι να δημιουργηθεί μια χρυσαφιά και τραγανή ,κρούστα.
  4.   Βάζουμε τα τυράκια σε πιάτο και τα γαρνίρουμε με το μέλι και τα καρύδια!!  

καλαμαράκια γεμιστά με πλιγούρι και λαχανικά(νηστίσιμο)

Υλικά
  • 4 καλαμάρια μεγάλα
  • 120 γρ ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
  • 2 πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 100 γρ πλιγούρι
  • αλάτι, πιπέρι             

εκτέλεση

1. Πλένετε και καθαρίζετε καλά τα καλαμάρια αφαιρώντας το κεφάλι, τα εντόσθια και το κόκαλο. Κρατάτε μόνο τα πλοκάμια και τα κόβετε σε μικρά κομματάκια.
2. Ρίχνετε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα πλοκάμια, το καρότο, προσθέτετε το μαϊντανό και το πλιγούρι προς το τέλος.
3. Συμπληρώνετε με ένα ποτήρι νερό, αλατοπιπερώνετε και βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του.
4. Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει και κατόπιν γεμίζετε τα καλαμάρια και τα κλείνετε με μία οδοντογλυφίδα.
5. Τα τοποθετείτε σε μια άλλη κατσαρόλα και περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και ένα ποτήρι νερό. Βράζετε για μισή ώρα περίπου. Τα σερβίρετε, αφού κρυώσουν λίγο, κομμένα σε χοντρές φέτες :)

Λαχταριστό κεικ λεμονιού με γέμιση κρεμας λεμονιού!!!

Υλικά • 130 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου • 200 γραμμ. ζάχαρη • 3 μικρά αυγά • 2 λεμόνια (ξύσμα) • 130 ml φρέσκο γάλα • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ • 250 γραμμ. αλεύρι μαλακό • 1 πρέζα αλάτι • Για την κρέμα λεμονιού: • 200 ml νερό • 70 γραμμ. ζάχαρη • 1 μέτριο λεμόνι (χυμός και ξύσμα) • 2 κ.σ. κοφτές κορν φλάουρ • 1 κ.σ. βούτυρο • 1/4 κ.γλ. κιτρινόριζα (κουρκουμάς ) ΕΚΤΕΛΕΣΗ Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν σε ψιλή σήτα. Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και με το φτερό που αναμειγνύουμε το κέικ χτυπάμε το μείγμα για 3΄-4΄ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να κρεμώσει το μείγμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ώστε το μείγμα να απορροφάει το πρώτο αυγό πριν ρίξουμε το επόμενο. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι. Εναλλάξ, προσθέτουμε το αλεύρι και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία στρογγυλή ή μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Τινάζουμε τη φόρμα για να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε το κέικ σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 170οC για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει, να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να σταθεί 10΄ στη φόρμα. Το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε σχάρα, να κρυώσει καλά. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε την κρέμα λεμονιού. Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και την κιτρινόριζα. Με σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά για να διαλυθεί το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Την αφήνουμε να δέσει για λίγα λεπτά, πάντα ανακατεύοντας. Μόλις η κρέμα δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ανακατεύουμε για να μην κάνει πέτσα. Χωρίζουμε το κέικ οριζόντια με κοφτερό μαχαίρι. Αλείφουμε με την κρέμα λεμονιού και καλύπτουμε με το άλλο κομμάτι κέικ, σαν σάντουιτς. Μόλις κρυώσει καλά κόβουμε σε φέτες.:)