Monday, May 7, 2012

Το καταπληκτικό ρόστο της γιαγιάς μου.

               ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο ( νουά ή στρογγυλό).
  • 1 μικρό σκόρδο.
  • αλατοπίπερο ( μέσα σε ένα μικρό πιατάκι).
  • 1 κρεμμύδι.
  • 1 κύβο ζωμό βοδινού.
  • μαύρο πιπέρι σε κόκκους.
  • 1 κουταλιά σούπας φρέσκο βούτυρο ή μαργαρίνη που περιέχει λάδι.
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 250 γραμ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας σε χάρτινη συσκευασία.
            ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Πλένουμε καλά το κρέας.  Το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο δίσκο. Καθαρίζουμε τις σκελίδες  του σκόρδου καί τίς βάζουμε μέσα στο αλατοπίπερο. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι τρυπούμε βαθιά το κρέας, βάζουμε μέσα 2-3 κόκκους πιπέρι καί μία σκελίδα σκόρδου, αφού την ανακατέψουμε καλά με το αλατοπίπερο. Η διαδικασία αυτή γίνεται σε διάφορα σημεία του κρέατος και από τις δύο πλευρές του, ώσπου να τελειώσουν οι σκελίδες του σκόρδου.
  2. Αλατοπιπερώνουμε από όλες τις πλευρές το κρέας και τό δένουμε σφιχτά με γερή κλωστή, προσέχοντας νά κλείνουμε τις γεμισμένες τρύπες, για να μη γλιστρήσουν από μέσα τα σκόρδα και τα πιπέρια.
  3. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το χαράζουμε βαθιά στα 4.
  4. Τοποθετούμε το κρέας στην κατσαρόλα, το σκεπάζουμε με νερό, βάζουμε τον κύβο  και κλείνουμε με καπάκι. Στην αρχή  βάζουμε δυνατή φωτιά και αφαιρούμε με μια πλατιά  τρυπητή κουτάλα τον αφρό που θα σχηματίζεται. Όταν καθαρίσει ο ζωμός, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το βούτυρο, τον κύβο βοδινού και 1 κουταλάκι αλάτι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά, ώστε να σιγοβράσει το κρέας, περίπου 2 ώρες. ( Σε χύτρα ταχύτητας θέλει 40΄βράσιμο).
  5. Αφαιρούμε από τον ζωμό 1  έως 1 /12   ποτήρι ( ανάλογα με την ποσότητα της σάλτσας που χρειαζόμαστε)  και το κρεμμύδι.  Ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στο υψηλότερο σημείο, αφήνουμε το κρέας να πιει το υπόλοιπο ζουμί και να κοκκινιστεί με το βούτυρό του.
  6. Βγάζουμε το κρέας και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις πολτοποιημένες ντομάτες ή τον ντοματο χυμό  και  τον ζωμό που κρατήσαμε, και  αφήνουμε να σιγοβράσουν επί 15 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
  7. Όταν το κρέας κρυώσει, κόβουμε με προσοχή και αφαιρούμε την κλωστή  και με ένα κοφτερό μαχαίρι το τεμαχίζουμε σε φέτες. Προσθέτουμε τις φέτες στην κατσααρόλα και τις αφήνουμε να βράσουν  5 περίπου λεπτά. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλάτι ή αν είναι κάπως ξινή 1 κουταλάκι ζάχαρη. Αν  δεν έχει πήξει, διαλύουμε σε μισό ποτηράκι κρασιού 1 γεμάτο κουταλάκι κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στό φαγητό. Ανακατεύουμε καλά και σε λίγα λεπτά η σάλτσα μας θα είναι έτοιμη.
  8.  Σερβίρεται  με μακαρόνια.            

No comments:

Post a Comment